Programul partidului PDU
Justiția – baza societății democratice
Justiția constituie una dintre activitățile fundamentale ale statului, prin care se asigură ordinea și stabilitatea socială, pentru satisfacerea drepturilor și intereselor legitime ale cetățenilor. Instrumentul principal al justiției este legea, iar valorile ei de bază trebuie să fie legalitatea, dreptatea, egalitatea și echitatea.
Legalitatea este un principiu general de drept, care exprimă caracterul legal al unui act sau fapt juridic, adică conformitatea acestuia cu legea. Legalitatea stă la baza organizării unui stat și este factorul principal de realizare și organizare a ordinii sociale și a ordinii de drept. Legalitatea constituie garanția exercitării puterii de stat și respectarea drepturilor tuturor. Respectul față de lege este o condiție esențială a statului de drept și garantează împotriva puterii discreționare, împotriva abuzului de putere și împotriva corupției. Legalitatea asigură atât ordinea de drept, cât și ordinea socială, și – în același timp – stă la baza promovării adevărului și reprezintă esența normei juridice și a actului juridic. Astfel, în aplicarea practică a dreptului, principiul legalității stă la baza realizării justiției tocmai prin aflarea adevărului.
Dreptatea este o altă valoare fundamentală, cu ajutorul căreia se descoperă și se valorifică adevărul. Dreptatea promovează ideea de a da fiecăruia ce i se cuvine, de a repara o nedreptate, și presupune egalitate, imparțialitate, obiectivitate, responsabilitate, corectitudine, integritate și moralitate. Dreptatea presupune respectarea normelor juridice și morale atât de către cetățeni, cât și de către autorități. Dreptatea și adevărul trebuie să fie singurele criterii cu ajutorul cărora să se stabilească vinovăția sau nevinovăția unei persoane.
Egalitatea este considerată principiu constituțional, deoarece libertatea nu se poate realiza decât de către oameni egali, iar egalitatea se realizează de către oameni liberi. Egalitatea este, așadar, un drept fundamental al persoanei și o garanție a tuturor celorlalte drepturi și libertăți. Principiul egalității stă la baza restabilirii adevărului, guvernând întregul proces legislativ. Egalitatea se manifestă 1 sub diferite forme și poate fi: egalitate în fața legii, egalitate de șanse sau egalitate de tratament juridic.
Echitatea constituie fundamentul moral al normelor juridice și acționează alături de principiul bunei credințe. Echitatea și dreptatea formează împreună condiția existenței încrederii cetățenilor în justiție și în cei care înfăptuiesc justiția. De accea, înfăptuitorii justiției – legislativul, executivul și puterea judecătorească – ar trebui să fie preocupați în primul rând de binele public, să acționeze intotdeauna cu deplină moralitate, imparțialitate și obiectivitate.
Ca si gardieni ai justiției, procurorii și judecătorii trebuie să fie conduși de propria lor conștiință, de propriile valori etice și morale și să-și îndeplinească datoria cu demnitate în spiritul legii. Analizând nenumăratele erori judiciare, înțelegem că încrederea cetățenilor în justiție suferă pagube semnificative. Încrederea publicului în justiție este importantă atât pentru legitimitatea sa, cât și pentru capacitatea sistemului judiciar de a lucra eficient. Dacă cetățenii nu au încredere în Justiție și nu sesizează infracțiunile, sau dacă nu acționează ca martori în investigații și litigii, va fi dificil pentru sistemul judiciar să își desfășoare activitatea. Cetățenii zilelor noastre au înțeles că justiția este coloana vertebrală a oricărei societăți democratice, iar existența statului de drept necesită încrederea cetățenilor în justiție. De aceea, este extrem de important ca cei care înfăptuiesc justiția să ofere credibilitate. Corupția, incompetența, lipsa responsabilității sau nepăsarea erodează puternic încrederea în justiție. Atunci când sistemul apără cu orice preț unul de al lor și este hotărât să pedepsească un om nevinovat doar pentru a nu fi nevoit să recunoască greșelile unui procuror sau judecător, atunci nu mai vorbim nici de o justiție sănătoasă și nici de un stat de drept. Atunci vorbim despre încălcarea principiilor de drept, desconsiderarea adevărului și comiterea unor infracțiuni grave împotriva drepturilor și liberăților unei persoane. Abuzul administrativ, adică situația în care un polițist, procuror sau judecător abuzează de puterea sa și folosește această putere împotriva intereselor unei persoane, în cel mai bun caz este sancționat cu un avertisment, o scădere temporară de salariu sau suspendarea din funcție. Neglijența, nepăsarea unui procuror se sancționează tot pe cale administrativă. Dacă se sancționează. Corupția este aproape imposibilă de dovedit, iar guvernul care ar trebui să conducă lupta împotriva corupției așa cum se face în alte state, s-a aliniat împotriva acesteia. Eroarea în actul de justiție poate fi îndreptată prin intermediul căilor de atac, dar sistemul judiciar rar pedepsește pe unul de al lor, din contră, este mai des întâlnită recompensa acestora.
Incompetența nu constituie nici ea infracțiune, nici măcar atunci când se apropie de idioție. Lipsa de interes, iresponsabilitatea, imoralitatea și încăpățânarea unui sistem bolnav de a-și recunoaște lipsurile – toate acestea conduc la pierderea încrederii cetățenilor în justiție. Pe lângă faptul că persoanelor direct afectate li se distruge viața, societatea are și ea multe de suferit. Cetățenii dezamăgiți de justiție își pierd nu numai încrederea în ea, dar și speranța în a face dreptate, devin dezinteresați și nu se mai implică. Lipsa de implicare a societății civile, indiferența acestora, pasivitatea și nepăsarea lor conduc la consecințe extrem de grave. Decăderea moralității, distrugerea democrației și a libertății precum și promovarea corupției dau naștere anarhiei.
Într-o societate în care domnește anarhia are loc un declin moral al valorilor, noțiunile de bine și de rău se relativizează, tânăra generație se înzestrează cu un model negativ și se pierde respectul pentru stat. Cu alte cuvinte, statul democrat își pierde puterea. De aceea, combaterea erorilor judiciare prin incriminarea infracțiunilor comise de către organele judiciare și pedepsirea celor care contribuie la aceste erori este esențială. Astfel, erorile judiciare constituie un motiv serios de îngrijorare și trebuie considerate ca o amenințare la imparțialitatea justiției, a unui proces echitabil, un atentat la drepturile și libertățile cetățenești. PDU consideră că reformarea justiției române este primul și cel mai important obiectiv de realizat în vederea realizării tuturor celorlalte obiective din acest program.
O societate democratică deschisă
PDU promovează societatea deschisă, adică o transparență totală a instituțiilor publice și luptă pentru posibilitatea fiecărui cetățean de a accesa orice informație îi este necesară în mod expres și fără termeni exagerați de așteptare.
Credem în rezolvarea problemelor sesizate de către societatea civilă cu celeritate și eficacitate, în cel mai scurt timp posibil. Pentru realizarea acestui ideal, propunem reformarea sistemului de informare prin introducerea unor standarde prin care instituțiile statului, centrale și locale, să fie obligate să pună la dispoziția societății civile informaţiile despre funcționarea acestora Aceste date trebuie să includă bugetele, toate cheltuielile; organigramele și toate numirile și promovările, precum și toate contractelor cu furnizorii de servicii și bunuri. Datele trebuie să fie publicate astfel încât oricine să le poată studia și analiza.
Suntem convinși că libertatea de exprimare, libertatea de opinie și democrația participativă fac ca societatea să fie mai bună. Fiecare trebuie să se bucure de drepturi și șanse egale, indiferent de sex, etnie, religie, dizabilitate, orientare sexuală, identitate de gen, expresie de gen sau vârstă. Toate formele de discriminare trebuie contracarate. Doar atunci când toți oamenii sunt recunoscuți pentru cine sunt, li se dă dreptul să se definească și să aibă acces la drepturi egale, putem obține bunăstare pentru toți.
Democrația participativă necesită un acces liber la informații, o dezbatere politică vie și oportunitatea cetățenilor de a asculta reuniunile și de a-și prezenta propriile propuneri în adunările politice. Persoanele cu dizabilități ar trebui să aibă aceeași oportunitate de a participa în societate ca și ceilalți.
La solicitarea cetățenilor trebuie organizate referendumuri cu privire la probleme importante.
Într-o democrație, nimeni nu trebuie să se nască într-o funcție publică și nimeni nu trebuie să fie desemnat într-o funcție publică pentru care nu are pregătirea și competența necesară.
Un mediu sănătos și sustenabil
Dezvoltarea industrială a societății a dus la o bunăstare și dezvoltare tehnologică, o sănătate mai bună și o viață mai lungă. În același timp, exploatarea resurselor naturale depășește cu mult capacitatea de recuperare a naturii. Biodiversitatea se epuizează rapid, emisiile de gaze cu efect de seră din atmosferă, cauzate de oameni, duc la schimbări climatice drastice, în timp ce multe tipuri diferite de toxine de mediu ne amenință sănătatea, adică, pur și simplu stilul nostru de viață generează efecte care schimbă mediul înconjurător. Această schimbare necesită un management mai eficient al resurselor naturale și o distribuție mai uniformă. Pentru a proteja mediul înconjurător, principiul precauției trebuie aplicat pe cât posibil. Deoarece există 4 o amenințare de daune grave și ireversibile asupra naturii românești, PDU crede în necesitatea aplicării unei politici de mediu performante, precum și o distribuție uniformă a resurdelor naturale cu scopul de a reduce consecințele schimbărilor de mediu care au avut loc și au loc în continuare.
România este o țară cu o bogată diversiate de păduri. Pădurea este importantă atât pentru biodiversitate, ca materie primă pentru produse forestiere și energie, cât și ca sursă de recreere. Susținem și încurajăm companiile de cercetare și start-up să dezvolte din pădure produse noi, de înaltă calitate și ecologice. O pădure vie are o perioadă lungă de transformare și, prin urmare, este deosebit de vulnerabilă la gestionarea precară și la exploatarea nechibzuită, de aceea trebuie consolidată responsabilitatea de replantare pe termen lung, cu variație de specii bogate. Considerăm că o mare parte a pădurii românești trebuie să fie caracterizată de variația speciilor care oferă o viabilitate pe termen lung. Din acest motiv, silvicultura trebuie modernizată, în special pădurile valoroase trebuie protejate de recoltare. Sunt necesare atât zone mai mari, cât și multe zone mai mici care sunt excluse din silvicultura de producție. Pentru a opri pierderea biodiversității, este, de asemenea, important să restaurați valorile naturale în pădurile deja afectate.
România are ultimele păduri virgine din care protejează flora si fauna, solul, apa, aerul și clima, protejându-ne de precipitatii devastatoare și de secetă.
Defrisările masive ale pădurilor pot fi oprite doar prin aplicarea și perfecționarea unui sistem informațional integrat “Radarul Pădurilor”, precum și prin debirocratizarea și depolitizarea managementului forestier la toate nivelurile.
Industrie modernă și sustenabilă
Ca parte a dezvoltării durabile a industriei românești, PDU promovează introducerea noțiunii de „industrie verdeˮ definită, în general, ca fiind o industrie prietenoasă cu mediul înconjurător, caracterizându-se prin fabricarea de produse care protejează mediul și cele care îmbunătățesc condițiile de mediu, procese de producție care cauzează o deteriorare minimă a mediului, reciclarea materielelor și energiei reziduale, axarea pe eliminarea sau reducerea semnificativă a dependenței de petrol, a emisiilor toxice și a 5 efectului de seră. În vederea atingerii acestui obiectiv, vrem să consolidăm oportunitățile pentru persoanele cu idei revoluționare de a deschide și de a conduce afaceri mici și mijlocii. În acest fel, pot apărea multe locuri noi de muncă. Pasul de la idee și inovație la prototip, produs și comercializare trebuie să fie mai scurt.
O parte importantă a viitorului pentru sectorul de afaceri românesc constă în tranziția ecologică, care pune noi cerințe în ceea ce privește competențele și metodele de lucru. Vizualizăm pozitiv “open source” și “hardware” deschis ca o modalitate de stimulare a creativității, antreprenoriatului și creării de locuri de muncă. Considerăm că întreprinderilor ar trebui să li se ofere reguli de joc pe termen lung care să creeze condiții stabile pentru investiții. Antreprenorii ar trebui să fie capabili să se simtă încrezători că eficiența energetică și adaptarea mediului vor fi plătite pe termen lung. Vrem să facem mai ușor pentru întreprinderea românească să-și schimbe producția pentru a deveni durabilă pe termen lung și ptr a deveni competitivă.
Considerăm deasemenea că trebuie evitată birocrația inutilă prin eforturi active de adoptare a unor reguli simple și ușor accesibile. Formarea monopolului și a cartelului ar trebui contracarată pentru a crea piețe funcționale.
Vrem să vedem investiții majore în transportul feroviar, locuințe, eficiență energetică și energie regenerabilă, care vor îmbunătăți condițiile pentru ca industria românească să furnizeze bunuri și servicii ecologice și să fie competitivă la nivel global.
Un alt obiectiv de importanță majoră este dezvoltarea infrastructurii prin construirea de autostrăzi care să împânzească toată țara, modernizarea transportului ferovial, modernizarea porturilor și aeroporturilor.
Educație pentru viitor
Școala ar trebui să ofere fiecărui copil posibilitatea de a fi ei înșiși și de a crește și de a deveni cine dorește să fie. Nu trebuie să existe elevi de succes și fără succes, nici școli bune și rele – fiecare are dreptul să reușească și să se dezvolte în școală. O democrație școlară funcțională este o parte importantă a unei școli bune. Elevul trebuie să fie conștient de drepturile și obligațiile sale și să li se ofere condițiile și oportunitatea de a revizui și influența critic atât comunitatea, cât și propria situație școlară. Un sistem educațional care funcționează bine este fundamental pentru oportunitățile de dezvoltare ale României. Acest sistem trebuie să cuprindă toate etapele de învățământ începând de la grădiniță și până la nivelul universitar.
PDU susține modificarea și modernizarea învățământului, introducerea unor criterii noi de evaluare în linie cu cerințele de pe piața muncii în România.
Considerăm că ptr repornirea țării avem nevoie de persoane educate, competente și orientate spre dezvoltare, modernizare și inovare. Pentru a obține profesioniști de calitate, sistemul de învățământ trebuie să implementeze un nou mod de gândire, să recompenseze gândirea critică și să încurajeze inițiativele studențești care contribuie la dezvoltarea diferitelor domenii ale industriei, sănătății, turismului sau al mediului de afaceri. Elevii și studenții trebuie să fie educați într-un sistem educațional stabil, performant și sigur.
Modul de predare trebuie să fie similar în toate unitățile de învățământ atât cele de stat cât și cele private, iar evaluarea cunoștințelor să se efectueze în mod realist, axat pe cunoaștere calitativă și nu doar cantitativă. Sistemul educațional trebuie deasemenea stucturat pe segmente corespunzătoare diferitelor domenii de activitate profesională existente în România.
Trebuie avut în vedere faptul că România are nevoie nu doar de academicieni ci și de muncitori calificați, iar cei care au abandonat școala ar trebui să aibă oportunitatea de a-și completa studiile indiferent de vârstă.
Pentru educarea populației adulte este nevoie să existe cauze motivaționale prin care să se încurajeze schimbarea căii profesionale a unei persoane la orice moment al vieții, iar pentru atingerea acestui obiectiv este necesară o colaborare strânsă între sistemul educațional și sistemul forțelor de muncă.
Agricultură
PDU consideră ca obiective importante de realizat obținerea unei agriculturi multifuncţionale și antreprenoriale, conştientă de rădăcinile ei tradiţionale, dar care acordă un loc creativității și inovaţiei, o repartiţie corectă între culturile intensive și culturile bio și artizanale, ca şi între exploatările mari și mici.
Acordăm o deosebită atenție vigilenței în ceea ce privește calitatea alimentelor, prezervarea mediului rural, păstrarea nealterată a apelor și pădurilor pentru generațiile viitoare. În viziunea partidului nostru este nevoie de garanţii publice pentru sectorul agricol, prin proiecte finanţate din fonduri UE, intrarea tinerilor în industria agricolă, pentru a limita exodul din mediul rural și îmbătrânirea populaţiei rurale. Vom promova consumul de alimente produse în agricultura din România, pentru a spori numărul de locuri de muncă din agricultura noastră, acţiunile de valorificare a produselor agricultorilor în pieţele urbane, dar și susţinerea pe mai departe a politicii agricole comune şi a politicii de coeziune în cadrul Uniunii Europene.
Sănătate
Speranţa de viaţă a românilor este în creştere, fapt care necesită o gestionarea, în mod sustenabil, a consecinţelor asupra sistemului de pensii şi asigurări medicale. PDU consideră ca fiind deosebit de important implementarea unor politici optime pentru a avea un pachet generic de servicii de sănătate disponibile pentru toți cetățenii României și servicii specializate suplimentare pentru cât mai mulți. O modalitate optimă de 8 definire a rețelei medicale, astfel încât să fie asigurat un serviciu medical de proximitate și, în același timp, să dezvoltăm centre zonale ultramoderne, un modul optim de implicare a operatorilor privați pe piața asigurărilor și a serviciilor medicale, pentru a crește calitatea serviciilor adresate cetățeanului, concomitent cu limitarea risipei și eliminarea corupţiei.
O problemă majoră a sistemului de sănătate este exodul medicilor din România. Pentru a opri acest fenomen nociv, PDU consideră că este necesară implementarea unor politici eficiente de motivare a cadrelor medicale, mijloace optime pentru a promova stiluri de viaţă sănătoase şi dezvoltarea serviciilor medicale preventive, precum și îmbunătățirea comunicării pe teme medicale, mai ales în mediile cu grad de educație scăzut.
Politici externe – Poziționare în UE
Politica externă a României în viziunea PDU implică anumite obiective de bază, printre care amintim finalizarea Mecanismului de Cooperare şi Verificare, fără condiţionalităţi politice, prin îndeplinirea criteriilor care au stat la baza creării acestui Mecanism, aderarea României la spaţiul Schengen pe baza îndeplinirii standardelor acquis-ului Schengen și fără condiționalități politice, implementarea Strategiei Europene a Dunării prin promovarea proiectelor privind infrastructura, transportul şi interconectarea pieţei energetice, promovarea Sinergiei Mării Negre şi a Parteneriatului Estic în susţinerea obiectivelor strategice ale României în Vecinătatea Estică și adoptarea unei Strategii Europene a Mării Negre. De asemenea, considerăm a fi importantăcontinuarea demersurilor în 9 statele membre care menţin restricţii, dar şi la Comisie şi Parlamentul European, astfel încât drepturile cetăţenilor români, în calitate de cetăţeni europeni, să fie pe deplin respectate.
Susţinerea politicii de extindere a UE, cu accent pe Balcanii de Vest, cu luarea în considerare a respectării depline a condiţiilor de aderare, inclusiv a drepturilor persoanelor care aparţin minorităţii române. PDU susţine consolidarea profilului de stat aliat european cu vocaţie transatlantică, cu rol stabilizator şi predictibil în regiune și contribuie la reformarea continuă a Uniunii Europene prin creşterea gradului de integrare a statelor membre până la realizarea obiectivelor Uniunii Europene.
Membrii fondatori ai Partidul Diaspora Unită (PDU):
- Marius Simion Mocan
- Florin Calipăr
- Adrian Bogdan Cadăr